ציפור

טיפול בחרדות

להרגיש פחד זהו חלק מהיותנו אנושיים וזוהי תגובה הגיונית כשיש איום או חשש רציני לחיינו. תחושת הפחד מאפשרת לנו להתמודד עם אותו איום או סכנה שנשקפים לנו.

כשאנחנו עומדים בפני סכנה, המוח שולח אותות לגוף שמייצר סדרה של שינויים פיזיולוגיים שיסייעו לנו להתמודד עם האיום(אם אתם נתקלים בנחש-המוח ישלח אותות לגוף ותתרחש סדרה של שינויים – הלב יתחיל לפעום בחוזקה, דם יזרום לשרירים שיסייעו לכם לנוס על נפשכם ולברוח מאובייקט האיום. ברגע שהתרחקתם מהנחש, הגוף יחזור לקדמותו תוך דקות ספורות). תחושת הפחד היא חלק הישרדותי מובנה המסייע לנו בחיי היום יום. זהו מנגנון 'הילחם או ברח' ששימש את אבותינו הקדמונים להתמודד עם סכנות ממשיות.

בשונה מפחד, בחרדה אין איום ממשי אלא 'איום קוגניטיבי' בו האדם החש חרדה חושש ממשהו רע שעתיד לקרות-הטיה קוגניטיבית שגוררת עמה שינויים פיזיולוגיים ממש כאילו איום ממשי מונח מעל ראשנו. חרדה היא דאגה מוגזמת שמחריפה עצמה בתוך מעגל קסמים הרסני המשמר את החרדה ואף מחריף אותה.

כשאדם מרגיש חרד-מופעל מנגנון ה'הילחם או ברח'-המוח שולח אותות למערכת העצבית להתחיל בשורה של שינויים בגוף שיסייעו לנו להתמודד עם החרדה-אחראית לכך המערכת הסימפטטית בגופנו שמכניסה את כל הגוף למצב של עוררות-דופק מואץ, הזעת יתר, מתח בשרירים, פעילות מעיים מוגברת, נשימה שטוחה.

אנשים הסובלים מחרדה נוטים ללוות את כל השינויים הפיזיולגיים הללו בתהליך קוגניטיבי מוטה שגורם לאותו מעגל קסמים הרסני המשמר את החרדה וגורם להימנעות ממצבים, אנשים ומקומות המעוררים את החרדה. מה שמתחולל בתודעה של הסובלים מהחרדה היא המחשבה העיקרית שמשהו רע יקרה והם לא יוכלו להתמודד. כשהמעגל ההרסני הזה בשיאו, האנשים החרדים חוששים לא רק מהמצבים אלא בעיקר מהחרדה והסימפטומים הנלווים אליה.

כולם חווים דרגה מסויימת של חרדה שיכולה להועיל במצבים מסויימים ואף לשפר ביצועים (לפני הרצאה בפני קהל, חרדה ברמה סבירה יכולה לעזור לכם להתכונן טוב יותר ולהגביר את המוטיבציה לשפר את ההרצאה).

טיפול בחרדות

מה גורם לחרדה?

גורמים ביולוגיים – נטיה גנטית מולדת שעלולה להתפתח להפרעת חרדה בעתיד. זה לא אומר שכל מי שיש לו בן משפחה עם הפרעת חרדה יפתח בעצמו חרדה. צריכים להתלוות לזה נסיבות נוספות כמו התפתחות תקינה בילדות, סביבה תומכת של משפחה ועוד.

גורמים פסיכולוגיים –
גורמים בילדות שגרמו להתפתחות רגשית לא תקינה. אינם יכולים לסמוך על אנשים ועל הסביבה, הם מפתחים דימוי והערכה עצמית נמוכים, טראומות רגשיות ופיזיולוגיות. אנשים הסובלים מסטרס כרוני, ביטחון עצמי ירוד, ועוד בעיות רגשיות שמובילות לדיכאון ולחרדה.

מה מעורר את החרדה?

טריגרים, משברי חיים, דאגה כרונית, סטרס כרוני, בעיות פסיכולוגיות שלא טופלו, דימוי והערכה עצמית נמוכים, מצבים בחיים בהם מרגישים שיכולת השליטה נלקחה ומוצאים עצמם תלויים באוויר ללא רשת תמיכה או מישהו להישען עליו.
אנשים הסובלים מחרדה מאמינים למחשבות ולרגשות שלהם, מה שמחריף את החרדה ומשמר אותה בתוך מעגל קסמים הרסני. הם מאמינים שהחרדה קבועה ומצבם לעולם לא ישתפר, אך לא כך הוא.
יש לנו הרבה יותר כח ממה שאנחנו חושבים.

איך מטפלים בחרדה?

CBT הוכח מחקרית ככלי הטוב ביותר לטיפול בחרדה. בטיפול CBT מלמדים את המטופלים להתמודד עם הסימפטומים הפיזיים באמצעות טכניקות הרגעה, להתמודד עם הפן הקוגנטיבי-התהליך המוטה שמלווה את החרדה ומחריף אותה מה שמשפיע על הרגשות והרווחה הנפשית הכוללת.

באמצעות הכלים של ה-CBT המטופלים לומדים לפרק את המעגל ההרסני שגורם ומשמר את החרדה וגורם לסבל רב בחייהם.

CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי – נמצא היעיל ביותר לטיפול באתגרים ומשברים נפשיים מנטליים כמו חרדה ודיכאון.

לפרטים נוספים בנוגע לטיפול CBT - פנו אליי ואשמח לעזור!

חרדות

להרגיש פחד זהו חלק מהיותנו אנושיים וזוהי תגובה הגיונית כשיש איום או חשש רציני לחיינו. תחושת הפחד מאפשרת לנו להתמודד עם אותו איום או סכנה

דימוי עצמי נמוך

הערכה עצמית היא התחושה הסובייקטיבית שלנו והערכה כוללת שלנו על עצמנו. היא כוללת בתוכה את רמת הביטחון שלנו ביכולות שלנו, בתכונות שלנו ובמי שאנחנו.

דיכאון

במונחים קליניים, דיכאון מתייחס לתקופה של מצב רוח ירוד, שאינו רגעי או זמני הנמשך יותר משבועיים, עוצמתי, בלתי ניתן לשליטה

פוביות

פוביה היא פחד חזק וספציפי מגורם כלשהו. תגובת הפחד לעיתים מוגזמת ולא רציונלית. אנשים שסובלים מפוביות חווים פחד ברמה גבוהה מאד, שאינה בפרופורציה לסכנה האמיתית

OCD

OCD - הפרעה טורדנית כפייתית-הינה סוג של הפרעת חרדה המורכבת מאובססיות ומכפייתיות הבאה לידי ביטוי במחשבות קיצוניות והתנהגות כפייתית

חרדה חברתית

חרדה חברתית היא תגובת פחד משמעותית לסיטואציות חברתיות בהן פוחדים להישפט באופן שלילי ע"י אחרים או להידחות על ידם. זה נורמלי להרגיש עצבנות קלה במפגשים חברתיים

תפריט נגישות

תודה שפנית אליי :)
אצור איתך קשר בהקדם.