ציפור

טיפול בדיכאון

במונחים קליניים, דיכאון מתייחס לתקופה של מצב רוח ירוד, שאינו רגעי או זמני הנמשך יותר משבועיים, עוצמתי, בלתי ניתן לשליטה ומשפיע על השגרה היומיומית. כל אתגר מנטלי ונפשי שבוי במעגל קסמים הרסני (Vicious Cycle), כך גם מעגל הדיכאון.

דיכאון

3 סימפטומים מאפיינים את מעגל הדיכאון:

סימפטומים רגשיים ופיזיולוגיים (מה אתה מרגיש) – הסימפטומים האלה עוצמתיים ומטרידים מאד המשפיעים ומונעים מהסובלים מדיכאון תפקוד הולם בבית ובעבודה. הסימפטומים האלה כוללים עצבות עמוקה, עייפות, בעיות בשינה, חוסר אנרגיה שמונע מהם ולו לעשות את הדברים הפשוטים ביותר. משימות שאנחנו עושים 'על אוטומט' דורשים מהם תעצומות נפש שאינם בנמצא.

סימפטומים קוגניטיביים (מה אתה חושב לעצמך) – הסימפטומים האלה קשורים לשינויים הנוצרים בחשיבה כתוצאה מהדיכאון, חשיבה שלילית וקטסטרופלית הדרה בתוך הסובלים ממנו. מצב רוח ירוד (סימפטום רגשי) יכול לגרום לחשיבה שלילית (סימפטום קוגניטיבי) אך חשיבה שלילית אף היא מושכת מטה את מצב הרוח. הקשר שבין הרגש והמחשבה סבוך ועיקש ומאיץ את מעגל הקסמים ההרסני.

סימפטומים התנהגותיים (מה אתה עושה או לא עושה) – מתייחסים לשינויים בהתנהגות כתוצאה ממצב הרוח והמחשבה הירודים. זה אך טבעי שמי שמרגיש עייף וחסר אנרגיה יפרוש למיטה וידחה את המטלות שלפניו. אצל מי שסובל מדיכאון המחשבות הדומיננטיות הן 'אין לי כח' או 'אני לא מסוגל' ו׳אין טעם לנסות׳ ויפרשו למיטה ויימנעו מעשיית המטלות ולו הפשוטות ביותר. חוסר העשייה שמגיע עם הדיכאון מחריף עוד יותר את שני הסימפטומים האחרים וכך נוצר מעגל הקסמים ההרסני של הדיכאון.
כשכל אחד מהאספקטים רגש – מחשבה – התנהגות מחריף ומאיץ את המעגל.

ואם לא די בכל אלה ומעל הכל-אנשים הסובלים מדיכאון מרגישים אשמה, בושה וחוסר ערך שמלווים אותם כמו עננה אפילו ביום שמש בהיר.

מטופלים עם דיכאון מדווחים על עצב עמוק, עצבות 'ללא סיבה' שנופלת עליהם, לא רואים ולא מאמינים שהעתיד יכול להיות אחרת, פסימיסטים לגבי עצמם, העולם והעתיד, הם לא חשים הנאה מכלום, נמנעים ממפגשים חברתיים והתפקוד הכולל שלהם ירוד.

התמודדות עם דיכאון היא קשה מנשוא ודורשת טיפול ומענה.

טיפול CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי – הוכח באינספור מחקרים ברחבי העולם כטיפול היעיל לדיכאון.
בטיפול CBT המטפל מסייע לפרק את מעגל הקסמים ההרסני של מחשבות-רגשות-התנהגות, מעגל מוטה ושאינו ריאלי. בטיפול אנחנו לומדים להכיר את המתחולל בתהליך החשיבה שלנו שרובו מכיל טעויות חשיבה, אנחנו לומדים לערער על המחשבות ולמצוא מחשבות מאוזנות ומועילות שמובילות לרגשות מאוזנים והתנהגות אדפטיבית.
מודעות למחשבות והרגשות שעולים, מתן תשומת לב, הכרה במי שהם ולא כעובדות או אמת מוחלטת – היא תחילתו של השינוי.

דיכאון ניתן לטיפול וככל שמתחילים בטיפול בשלבים מוקדמים יותר כך הטיפול יעיל אף יותר.

אם אתם סובלים מדיכאון ומרגישים שאינכם יכולים לשאת אותו, פנו לטיפול, אל תישארו לבד.

אם מישהו הקרוב לכם סובל מדיכאון, עודדו אותו לקבל טיפול על מנת להימנע מסבל עמוק שרק מחריף ככל שהדיכאון שולח שורשים לתוך הנפש פנימה. חשוב שתדעו שהם לא בחרו בדיכאון והם לא יכולים להתעורר בבוקר ׳בלי הדיכאון' כי הוא שם וללא טיפול הולם הוא ימשיך ללוות אותם.

בינתיים, אתם יכולים להיות אמפתיים ולהושיט יד רכה ומלאת חמלה אליהם כי זה מה שהם צריכים.

איך עושים את זה?

  1. הקצו זמן על מנת להיות עמם. הנטייה שלהם היא לבודד עצמם מחברים ומשפחה אך חשוב מאד שתהיו שם לצידם. אתם יכולים לצאת לטבע, לראות סרט ביחד, לשתות תה בגינה או כל בילוי פשוט אחר (הם לא מסוגלים ליהנות אז בילוי ראוותני לא יכול להתאים). הם לא ירצו אך עודדו אותם לכך.

  1. הקשיבו להם ואל תקפצו במתן עצה או הבעת דעה, אין לכם את התשובות. מה שאתם יודעים ומכירים מעולמכם כמצב רוח ירוד שונה בתכלית מדיכאון קליני. הקשיבו למה שהם עוברים ותנו תוקף לרגשות והמחשבות שלהם.

  2. הראו להם שהשהייה במחיצתם היא מרחב בטוח כך שירצו בקרבתכם. הסירו שיפוטיות לחלוטין, הם מספיק שיפוטיים כלפי עצמם. אל תאיצו בהם להרגיש טוב. כל אמירה כמו 'בסוף יהיה בסדר', או 'אתה תעבור את זה כמו גדול' – מיותרות. עליכם לזכור שהמשקפיים דרכם הם רואים את העולם כרגע שחורים והם לא יאמינו לאמירות של 'יהיה טוב'. אז חדלו.

  3. התפקיד שלכם הוא לא 'להציל' אותם, זהו המסע שלהם. מסע ארוך ומפרך, רווי סבל אך הוא שלהם. כשאתם מלווים אותם במסע, תנו להם להרגיש שאתם אוהבים אותם ללא תנאי ועודדו אותם. כמה שיותר.

  4. ללוות מכר או בן משפחה הסובל מדיכאון, היא משימה לא פשוטה. לראות את סבלם של היקרים לכם לא יכול שלא להשפיע עליכם לכן דאגו לעצמכם. קחו הפסקה, הטעינו עצמכם בדברים שעושים לכם טוב ודאגו לרווחה הנפשית שלכם כך שכשתהיו במחיצתם לא תהיו מרוקנים מאנרגיה ותוכלו להמשיך ולתמוך, ללוות אותם במסע.

  5. הציעו להם טיפול הולם ועזרו להם למצוא מטפל שילווה אותם במסעם לריפוי. אם אתם חושבים שיש נטיה לאובדנות, התייעצו עם איש מקצוע

כשאתם מסתכלים על יקירכם, אלה שבדיכאון, תחזיקו תמיד את התמונה שלהם לפני שהדיכאון הפך אותם למי שהנם היום והיו בעלי אמונה שיש מרפא ושניתן ואפשרי להחלים. אל תוותרו עליהם ואל תרימו ידיים. אתם חזקים לאין שיעור ויש ביכולתכם להחזיק להם את הנר, לא משנה כמה הלהבה קטנה.

לפרטים נוספים בנוגע לטיפול CBT - פנו אליי ואשמח לעזור!

חרדות

להרגיש פחד זהו חלק מהיותנו אנושיים וזוהי תגובה הגיונית כשיש איום או חשש רציני לחיינו. תחושת הפחד מאפשרת לנו להתמודד עם אותו איום או סכנה

דימוי עצמי נמוך

הערכה עצמית היא התחושה הסובייקטיבית שלנו והערכה כוללת שלנו על עצמנו. היא כוללת בתוכה את רמת הביטחון שלנו ביכולות שלנו, בתכונות שלנו ובמי שאנחנו.

דיכאון

במונחים קליניים, דיכאון מתייחס לתקופה של מצב רוח ירוד, שאינו רגעי או זמני הנמשך יותר משבועיים, עוצמתי, בלתי ניתן לשליטה

פוביות

פוביה היא פחד חזק וספציפי מגורם כלשהו. תגובת הפחד לעיתים מוגזמת ולא רציונלית. אנשים שסובלים מפוביות חווים פחד ברמה גבוהה מאד, שאינה בפרופורציה לסכנה האמיתית

OCD

OCD - הפרעה טורדנית כפייתית-הינה סוג של הפרעת חרדה המורכבת מאובססיות ומכפייתיות הבאה לידי ביטוי במחשבות קיצוניות והתנהגות כפייתית

חרדה חברתית

חרדה חברתית היא תגובת פחד משמעותית לסיטואציות חברתיות בהן פוחדים להישפט באופן שלילי ע"י אחרים או להידחות על ידם. זה נורמלי להרגיש עצבנות קלה במפגשים חברתיים

תפריט נגישות

תודה שפנית אליי :)
אצור איתך קשר בהקדם.